Lammintalo

LohjaMerkkihenkilöiden jalanjäljissä

Elias Lönnrotin (1802-1884) vanhuudenkoti Lammintalo sijaitsee Sammatin Haarjärven kylässä vain neljä kilometriä Paikkarin torpalta. Talo on kiehtova yhdistelmä vanhaa savupirttiä ja 1800-luvun säätyläiskotia.

Lammilla on nähtävillä Elias Lönnrotin aikaista ja hänelle kuulunutta esineistöä. Sekä talossa että sen ympäristössä voi helposti aistia Lönnrotin aikaisia tunnelmia! Taloon vie historiallinen, Lönnrotin rakennuttama tie, joka kapuaa 127 metriä korkealle Pekkarinmäelle. Tie itsessään on kokemus. Linja-auton maksimipituus tällä reitillä on 12,5 metriä.

Lönnrot asui Lammintalolla vuosina 1876 -1884. Siellä valmistui muun muassa Lönnrotin kolmas suurtyö, suomalais-ruotsalainen sanakirja, vuonna 1880. Lammintalo on yhdessä J.L. Runebergin kotitalon kanssa Suomen ensimmäinen henkilöhistoriallisista syistä rakennussuojelulailla suojeltu rakennus, ja se on pihapiireineen nimetty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Lammintalo on Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön ensimmäinen kohde. Sampo-yhdistys lahjoitti sen säätiölle vuonna 1987.

Osoite: Lammintie 399, Sammatti
Aukioloajat: 10.6.-20.8. 2017 la-su klo 12-17.
Tiedustelut: 040 5544235 , sammatin.lammi(a)gmail.com
Pääsymaksu: Katso ajankohtaiset tiedot museon kotisivuilta www.kulttuuriperinne.com
Linkit: www.kulttuuriperinne.com
Vaihtuvat näyttelyt, tapahtumat: Tutustu Lammin kesäohjelmaan osoitteessa www.kulttuuriperinne.com
Tutustu myös näihin museoihin: Paikkarin torppa
Palvelut: Taloa vuokrataan juhla- ja tapahtumakäyttöön. Päivävuokra on 200 euroa.
Saavutettavuus: Liikuntaeste Liikuntaesteiselle huono pääsy museoon